web tasarımgoogle reklamSEO arama motoru optimizasyonuinteraktif CD tasarımiletişim bilgileri

 

ebruli web tasarım
 
 
  web tasarım web tasarımı web tasarım web tasarımı web tasarım  


 
Türk Süsleme Sanatları - Ebru - Sayfa 2
 
Ebru yapmak için genellikle dikdörtgen biçiminde, büyükçe ve yayvan bir tekne gerekir. Geven denilen otun gövdesinden elde edilen ve beyaz renkli bir tür zamk
olan kitre, belli bir oranda, suyla bir kabın içinde karıştırılır. Kitre yerine salep, keten tohumu, ayva çekirdeği, gazyağı gibi birçok değişik madde de kullanılmaktadır.
Kitre ile yapılan bu karışım 12 saat kadar bekletilir ve zaman zaman karıştırılır.
Kitre bu süre sonunda erir ve karışım boza kıvamını alır.
 
Daha sonra küçük fincanlarda ebru için boya hazırlanır. Bu amaçla kullanılacak boya çok ince toz haline getirilmeli ve suda eriyip dağılmayan bitkisel ve kimyasal boyalardan olmamalıdır. Fincanda su ile iyice karıştırılarak sıvılaştırılan boyalara
ayrıca iki kahve kaşığı taze sığır ödü katılır. Bu işlemin amacı iyice ezilmiş boyanın dibe çökmeden yüzeyde kalmasını sağlamaktır.
Bu biçimde hazırlanan değişik renkteki boyalar özel tekneye boşaltılmış olan boza kıvamındaki sıvının yüzüne serpilir. Yüzeyde birikintiler halinde kalan bu boyalar daha sonra tahta bir çubukla karıştırıldığında ya da yayıldığında şaşırtıcı ve ilginç desenler ortaya çıkar. Ayrıca hazırlayanın isteğine göre belli desenler de elde edilebilir. Bu desenlerin üzerine yatırılan özel kâğıt, 5-10 saniye sonra, iki ucundan tutularak kaydırmadan ve oynatmadan, kitap sayfası açar gibi bir yana doğru kaldırılır.
Kâğıt, boyalı tarafı üste gelmek üzere uygun bir yere serilerek kurutulur.
Böylece ortaya binlerce ayrıntı ve renk taşıyan desenler çıkar. Eğer, bu desenlerin arasına bir yazı ya da herhangi bir çiçek motifi yerleştirilmek istenirse, başka bir yöntem uygulanır. Yazı ya da motif, bir kâğıda yazılır ya da çizilir. Keskin bir araçla kenarları kesilip kalıp çıkartılır ve ebru kâğıdına zayıf bir yapıştırıcı ile yapıştırılır. Kâğıdın, yapıştırılan desenin bulunduğu yüzeyi yukarıda anlatıldığı gibi teknenin içine yatırılır. Elde edilen ebru kuruduktan sonra, hafifçe yapıştırılmış olan bölüm sökülünce yazı ya da motiflerin yerleri boş kalır.

<< önceki sayfa

  devamı için buraya tıklayın... >>

- Haberler -

- Bağlantılar -

WEB tasarım
Google reklam
WEB sitesi yenileme
Arama motoru optimize
Kurumsal (e-ticaret)
Website  analiz
Alan adı hizmetleri
(web hosting e-posta vb.)

Broşür ve katalog tasarım
CD tasarım
İletişim

Ebru sanatı nedir?
Ebruli (Ebru Kasap)

- Referanslar -

Doğanlar Dental A.Ş.
Kirby Türkiye A-D Ltd. Şti.
Mate Reklamcılık A.Ş.
Mercan Dış Tic. Ltd. Şti.
Öz Reklam Serigrafi
Petrolax Petrol Kimya Şti.
Çayıroğlu Palet Ltd. Şti.
SCA Mobilya Tic. Ltd. Şti.